Onderscheidingsvermogen ontwikkelen;

Onderscheidingsvermogen ontwikkelen;

Hoe leer je luisteren naar je lichaam en je hart en hoe bepaal je wat een goede keuze is.

Door bewustwording; jezelf bewust worden van

  1. Wie ben je.
  2. wat je wil,
  3. waarom doe je de dingen zoals je ze doet,
  4. hoe kom je tot beslissingen,
  5. wat zijn je intenties.

Wie ben je werkelijk, en niet wie je denkt te zijn. Vaak hebben we overtuigingen van onszelf die ons aangepraat zijn in de loop van de jaren door deze of gene. Bv door een vriend of vriendin die wat zegt over je manier van kleden, door je schoonmoeder die wat zegt over je manier van eten, door iemand bij de bakker die zegt dat je absoluut geen geduld hebt, ………….enz vul het zelf maar in.  Misschien ben je er van overtuigd dat  lange slanke mensen meer kansen hebben in de maatschappij, of dat dikke mensen gezellig zijn.  Als dat je overtuiging is waar plaats je dan jezelf. In ieders leven zijn vele voorbeelden van dit soort overtuigingen te vinden.

Ben je ervan overtuigd door je opvoeding dat mannen het hoofd van het gezin zijn en vrouwen voor de kinderen zorgen?  Ben je er van overtuigd dat kinderen opgevoed horen te worden door hun ouders?

Draag je kleding die lekker zit en prettig voelt, of die hoort bij je baan en je status.

Hoe draag je je haar, modieus of lekker makkelijk.

Draag je make up om bepaalde zaken te verbloemen?

Hoe denk je over religie en godsdienst;  Heb je daar werkelijk over nagedacht of praat je na wat je op radio en tv hoort?

Jou zelfbeeld is afhankelijk van hoe jij denkt, dat andere mensen over je denken. Ga maar na.

Vaak ben je niet eens bewust van wat je overtuigingen zijn en waar ze vandaan komen. Zo vanzelfsprekend zijn ze.

Maar wat wij in Nederland als heel gewoon beschouwen, is in andere culturen absoluut ondenkbaar. Wat binnen jouw gezin wordt gezien als belangrijk is voor een andere familie waardeloos, wat jij moeilijk vind is voor een ander peanuts.

Als de zaadjes van een appelboom op 1000 verschillende plaatsen in de aarde worden geplant zul je 1000  verschillende appelbomen krijgen, al naar gelang de bodemgesteldheid, klei, zand, rots…. , de hoeveelheid zon en warmte, regen, de conditie van het zaadje enz.

Zo is het ook met mensen. Jij bent geboren op deze aarde met jou specifieke kwaliteiten op die speciale plek, en met jouw lichaam. Dat is waar je het mee moet doen in dit leven.  Je kan niet je ouders  veranderen, of de plek waar je geboren bent . Wat je wel kan doen is je bewust worden van wie je werkelijk bent door je overtuigingen over jezelf te onderzoeken .  Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wie je bent.

Yoga kan je daarbij helpen. Yama de eerste stap van yoga is zelfonderzoek.

Onderzoek hoe je omgaat met de buitenwereld;

Hoe ga je om met geweld ( ahimsa), hoe ga je om met leugen en bedrog ( satya), hoe ga je om met diefstal (asteya) , hoe richt jij je energie ( brahmacarya), en met hebzucht (aparigraha).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s