Nada Yoga

      Nada Yoga

Alles is energie, energie is trilling, trilling brengt klank voort.

De wereld is  ontstaan uit klank. Of zoals in de bijbel staat; in den beginne was er het woord………..

Yoga  is een  eeuwenoude wetenschap die lange tijd is overgedragen van leraar op leerling. Ieder voegde er zijn eigen ervaring aan toe, maar de methode bleef. Het is een praktische methode die mogelijkheid biedt rust, harmonie en soepelheid in lichaam en geest te bereiken en te behouden, het uiteindelijke doel is bevrijding, of verlichting.

In de loop van de duizenden jaren zijn er vele vormen ontstaan.

Een van de vormen van yoga is nada yoga, de yoga die zich bezighoudt met klank. Als de geest uiteindelijk versmelt  met de klank heeft men de allerhoogste staat bereikt.

Vanuit het absolute, vanuit de eenheid, Brachman, ontstaat er een subtiel verlangen, een begeerte, dat heeft een trilling tot gevolg,  die trilling brengt klank voort AUM, of OM, of OHM,

En vanuit die klank is alles voortgekomen.

Dat is de reden waarom klank, geluid, muziek zo belangrijk is voor ons.

Vanuit dit principe is ook de analogie goed te verklaren, zo boven zo beneden.

Ook jij bent ontstaan, vanuit een samensmelten van de energieën van je vader en je moeder, jouw big bang. Als het zaadje en het eitje samengaan ontstaat er een trilling, jouw trilling. Van hieruit ontsta je als mens, met als centrum je hart, het midden tussen hemel en aarde of het samengaan tussen man en vrouw.

De trilling die ontstaat is  te horen, ( zelfs met gesloten oren) en noemen we nada of anahatha klank. Het 4e chakra is het hartchakra en noemen we anahatha. Het hart staat onder invloed van vayu (lucht, wind) dat is waarom de klank hoorbaar is.

Anahatha betekent letterlijk niet aangeslagen klank, dwz niet beroerd door indrukken, jouw wezenlijke zijn.

Begin je de klank te horen, dan hoor je dat via je rechteroor, de pingala nadi, het is een teken van de zuivering van de nadis, de subtiele energiekanalen van het lichaam (meridianen).

Het bevordert de concentratie, je geest wordt leger en versmelt uiteindelijk met de klank. De geest bestaat zolang er klank is, het is een samengaan van siva en sakti, de  energie van de aarde en de hemel, mannelijk en vrouwelijk, zodra de energieën uit elkaar gaan is daar de dood.

Als de geest opgaat in de anahatha klanken zal je de kennis bereiken van verborgen zaken, je zult je intuïtieve oog ontwikkelen en uiteindelijk versmelt de geest in Brachman, is er eenheid, ondeelbaarheid.

Dit is dus de reden dat we van nature aangetrokken worden door klank, muziek.

Muziek betovert de geest; lees het verhaal van de rattenvanger van Hamelen ,of zie de film the weeping camel.

Kennis van de wetenschap van muziek is in staat om jou in de staat van svarupa (ware vorm, ware natuur) te brengen.


Een aantal teksten.

Uit Shabda (de goddelijke geluidsstroom) is de aarde, uit Shabda is de hemel, uit Shabda emaneert alle licht. De hele schepping steunt op Shabda en deze Shabda, o  Nanak,huist in ons allen. Schepping, vernietiging en herschepping, alles gebeurd door Shabda.

Hoog in de verblijfplaats van de Heer klinkt eeuwig de trancedentale muziek. Maar helaas, de ongelukkigen horen Hem niet, zij zijn in diepe slaap.

Guru Nanak

Dompel jezelf onder temidden van de klank, als in de voortdurende stroom van een waterval. Of luister, terwijl de vingers de oren afsluiten, naar de klank der klanken.

Vigyan Bhairava Tantra

Het denken bestaat zolang er geluid bestaat, maar waar de (aardse) geluiden ophouden begint de sfeer die boven het denken uitstijgt. De goddelijke klank waardoor de ziel wordt aangetrokken wordt uiteindelijk geabsorbeerd in  de Akshara (eeuwige sfeer) en het uiteindelijke thuis is zonder een enkel geluid. Het denken, waarvan samen met Prana zijn karmische banden worden vernietigd door de voordurende concentratie op Nada, wordt geheel opgelost in de vlekkeloze Ene. Hierover is geen twijfel mogelijk.

Nada Bindu Upanishad

Sluit uw ogen, uw oren en uw mond en luister naar die zoete eeuwige muziek van binnen. Nada wordt binnenin gevonden. Het is een muziek zonder snaren die binnen in de mens klinkt. Nada doordringt het innelijk en het uiterlijk en bevrijdt u van illusie.

Kabir Sahib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s