yama de eerste stap van raja yoga

Yama

Yama is de eerste stap van het 8 voudige pad.

Ze helpen je onderscheidingsvermogen te ontwikkelen. Ze zijn van toepassing voor iedereen ongeacht leeftijd, rang of stand, ras ed. Ze zijn persoonlijk maar gelden ook voor de hele samenleving.

Ze leren je je eigen normen en waarden te ontdekken. Het niet navolgen brengt geweld, chaos, wrijving, ontevredenheid, losbandigheid ed. teweeg.

Ze zijn gericht op het voorkomen van allerlei ongewenste gewoontes, in gedachten, woorden en daden,

Je gewoontes een halt toeroepen.

Kan jij een originele oplossing verzinnen in deze situatie.

1* ahimsa                geen geweld, het leren herkennen van agressie, boosheid, woede e.d.  bij jezelf, en daarmee leren omgaan.

2*satya  waarachtigheid, waarheid vertellen zonder de ander te beledigen of te vernederen. Dit geeft zelfvertrouwen

3asteya                  niet stelen, niet iets nemen wat je niet toebehoort,

4* brahmacarya   je doel bepalen en daar je intenties op richten. Niet je energie verspillen aan zaken die niet bijdragen aan het  doel (algeheel welzijn).

5* aparigraha        niet begeren, verzamelen, niet meer tot je nemen dan je nodig hebt, wat betekent het voor anderen als jij meer neemt dan je nodig hebt.

Hoe; Je gewoontes, je automatismen  een halt toe  roepen, niet meer zo maar alles klakkeloos aannemen en doen maar zelf nadenken.  Door jezelf te observeren, naar jezelf te kijken, niet te oordelen maar alleen te constateren. Wat zijn je gedachten, je emoties, je gevoelens en je daden op elk moment van de dag, in alle situaties.  Hierdoor ontdek je je onbewuste reacties en overtuigingen en langzaam maar zeker verdwijnen chaos, geweld, leugen en onzekerheid om plaats te maken voor vertrouwen en zekerheid. Je leven wordt duidelijker en overzichtelijker. Je ontdekt waar je voor staat en wat bij je hoort. Je ontwikkelt een gevoel van duurzaam geluk en tevredenheid= herkenning van het licht wat je bent.

Hier vind je een prachtig lied van India Arie

Elke situatie is anders, is uniek dus zijn er geen vaste leefregels.

Alleen door voortdurend te oefenen leer je onderscheiden wat juist is en wat niet, wordt je onderscheidingsvermogen sterker. Je leert hierdoor juist te handelen.

Het is jouw keuze, hier sta ik volledig achter.

Speel ermee, niet oordelen over een ander of over jezelf. Ga er niet krampachtig mee om, speel en kijk wat er in je leven gebeurt, wees nieuwsgierig.

Yoga gaat uit van de eenheid van alles. Door daar steeds aan terug te denken is het gemakkelijker de yama’s te begrijpen en toe te passen.

Verwonder je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s