Slaap Lekker

Iedereen heeft er wel eens last van. Je ligt maar te draaien en te woelen. De slaap wil niet komen.
Vroeger vertelde mijn moeder me dat Klaas Vaak langs kwam, die strooide dan wat slaapzand in je ogen. Wat heerlijk onschuldig  ik kan me niet meer herinneren of ik dan in slaap viel maar ach.

lion-1982580_1920

Er is een onlosmakelijk verband tussen lichaam en geest en ziel.

Als je midden in de nacht wakker wordt dan draait je geest overuren, er is dan geen harmonie tussen wat je lichaam ervaart en dat wat je doet in je leven, tussen hart en hoofd en ziel. Je hele systeem is in een staat van voortdurende alertheid om een oplossing te vinden en de harmonie te herstellen.

Realiseer jezelf dat je deze nacht niets kan veranderen, je kan niets oplossen als je in bed ligt. Verzeker je ervan dat je veilig bent, dat het rustig is. Eventueel kun je tegen jezelf vertellen dat je morgen aandacht kan besteden aan het probleem, maar voor nu mag je uitrusten.

Je kan het gevoel van veiligheid verhogen door tegen een muur te gaan liggen of een deken of kussen tegen je rug te leggen.

Weet dat je lichaam niet perse slaap nodig heeft om uit te rusten.

Hieronder vind je een aantal manieren om je lichaam en je geest tot rust te brengen.

Concentratie op je lichaam/ bodyscan

Ga op je rug liggen. Adem een aantal keren diep in en uit. Voel hoe je lichaam erbij ligt. Hoe voelen je voeten, hoe voelen je knieën, je billen? Wees opmerkzaam. Je hoeft niets te veranderen, alles is goed zoals het op dit moment is. Besef dat je in een veilig warm bed ligt. Ga verder met je  aandacht langs je ruggengraat naar je schouders. De hele achterkant van lichaam voel, hoe voelt je buik, je middenrif, je borstkas. Neem de tijd en voel. Merk op hoe je adem stroomt.

Voel je schouders en je armen en handen. Voel je nek, je oren, je kaken, je ogen, je voorhoofd.

Voel je hele lichaam.  Je kan zo lichaamsdeel voor lichaamsdeel voelen, ervaren,  van beneden naar boven en van boven naar beneden.  Je kunt een aantal keren lichaamsdeel voor lichaamsdeel doen en dan een paar keer je aandacht door je lichaam laten stromen als een douche van boven naar beneden en als een fontein van beneden naar boven.

Je lichaam komt tot rust, en zodoende komt ook je geest tot rust.

Misschien roept je verstand, dat lukt mij niet, dat kan ik niet, zo werkt het niet en wat het nog meer kan verzinnen. Laat het maar schreeuwen, breng je aandacht liefdevol terug naar het voelen van je lichaam. Steeds weer, wordt niet boos op jezelf als het niet direct lukt, maar breng opnieuw, vol liefde, je aandacht terug naar je lijf en je adem.

lion-873523_1920

Luister oefening

Niet iedereen kan even gemakkelijk zijn lichaam voelen. Dan is de volgende oefening misschien meer geschikt.

Ga op je rug liggen en beweeg een aantal keren je lichaam, schud het of span het helemaal aan. Adem een aantal keren diep in en uit.

Breng dan je aandacht naar je oren. Luister. Wat hoor je?Begin met luisteren naar de geluiden buiten. Wat hoor je?

Je hoeft het niet te duiden, alleen maar luisteren. Er rijd een auto voorbij, een vogel zingt,…….       Dan luister je naar de geluiden binnen je huis, wat hoor je? Een druppende kraan, de ventilator van de koelkast………………..   Breng dan de aandacht naar de geluiden in je kamer, wat is daar nog te horen.

Dan nog dichterbij op ongeveer 10 cm om je lichaam. Concentreer je op de geluiden, je hoeft er niets van te vinden, het zijn enkel geluiden.

Merk je dat sommige geluiden je gaan irriteren, besef je dan dat het enkel geluid is, het is er niet specifiek om jou wakker te houden, of voor jou. Nee het is het geluid wat hoort bij dat fenomeen. Bijvoorbeeld, in de kamer tikt een klokje, je aandacht wordt daar naar toegetrokken. Luister er eens goed naar, en realiseer je dan wat het werkelijk is, het is het tikken van de klok, een geluid.

Niet meer en niet minder.

Deze oefening kan voldoende zijn om in slaap te vallen.

Hier vind je een opname die ik maakte bij onthaastingsschip ’t appeltje. Een volledige ontspanning met klankschalen.

Er zijn wel een aantal yogahoudingen die je kunnen helpen te ontspannen en je aandacht naar binnen te brengen, zodat het rustiger wordt in je hoofd en je gemakkelijker kan inslapen.
Let op forceer niets, oefen altijd rustig en geduldig.
Blijf minimaal 2 minuten in een houding
Adem rustig en volledig in en uit.

Uttanasan

UttanasanaIntensief gestrekte houding
Ga staan met de benen op heupbreedte en rol rustig 1 voor 1 je wervels af.
Laat je armen hangen, pak je benen vast of pak je ellenbogen vast.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten.Stapel na afloop een voor een je wervels weer op. Mocht je een draaierig gevoel krijgen dan kijk je rustig naar links en naar rechts.

Pascimottanasana

pascimottanasanZittende vooroverbuiging
Eventueel kun je de benen buigen of een kussentje onder je knieën leggen.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

balasana/ yoga mudra

kind positie, yoga mudraGa op je knieën zitten en breng je billen naar je hielen. Leg je armen naast je of voor je neer. Eventueel een kussentje onder je hoofd of onder je borst.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

Halasana

HalasanaEventueel een dekentje onder je schouders
Zorg ervoor dat je hoofd en je nek vrij liggen en beweeg je hoofd niet in deze houding.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

animal-957391_1920.jpg

En wat ook wel wil helpen

  •  maak een wandeling in de frisse lucht voordat je naar bed gaat
  •  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag
  •  een uur voordat je gaat slapen geen tv/ radio/ internet of smartphone.
  •  maak een slaap ritueel, bv ga douchen, poets je tanden, doe 1 of 2 houdingen.
  •  Als je in bed gaat liggen neem dan de dag door.. Je kan dat doen van ochtend naar avond of andersom. Oordeel niet, wat er is gebeurt is gebeurt, niet of het fijn was of vervelend, teleurstellend of hoopvol. Enkel en alleen dat wat er gebeurd is.
  • Doe een bodyscan. Leg je neer op je rug en begin bij je voeten. Voel ze, eventueel beweeg je ze en daarna laat je ze los, ga verder naar je enkels en je onderbenen,eventueel beweeg je ze, span je ze aan en dan laat het los, ga verder naar de knieën……………….. zo ga je het hele lichaam langs.
    Aanspannen en ontspannen.
  • Mocht je hulp nodig hebben dan kun je ook een afspraak met me maken. Een aquera analyse met een uitvoerig gesprek kunnen zeer verhelderend werken. En vanuit de aquera analyse krijg je dan een volledig op jouw afgestemde geluidsbalans, die het zelf herstellend vermogen van je lichaam stimuleert.
  • Of misschien vind je het prettig om langs te komen voor een ommekeer gesprek. Om eens op een totaal andere manier naar jouw overtuigingen en gewoonten en patronen te kijken. Ik beloof je veel nieuwe inzichten in jezelf en je leven.

 Slaap Lekker

Ik heb al vele mensen geholpen een beter slaappatroon te ontwikkelen. Wil jij hier ook begeleiding bij maak dan een afspraak 06 54 30 8005 of ontspannenleven@gmail.com

Lees ook lekker slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s