Hoe kun je omgaan met pijn.

Een manier om te leren met  pijn om te gaan.

Pijn is een ding wat we als mens zoveel mogelijk willen vermijden. Al onze handelingen zijn er op gericht lichamelijke dan wel geestelijke pijn niet te hoeven voelen. Als je pijn ervaart is er niet of nauwelijks ruimte voor andere dingen. Het slokt veel zo niet al je energie op. Je wordt er moe van, chagrijnig, misschien raak je wel gefrustreerd omdat je niet kan doen wat je zou willen doen.

Maar pijn is net als frustratie, irritatie en boosheid een signaal dat je rust moet nemen, dat je over je grenzen bent gegaan, dat het tijd is om even te stoppen. Dat hoofd en hart niet op een lijn zijn. Dat je afwijkt van het zielepad, de weg die je ooit als ziel hebt uitgestippeld.

Over het algemeen willen we  pijn niet voelen.  Elk mens creëert andere manieren om  pijn te ontwijken. Sommige richten zich op veel werken, luide muziek, overmatig bezig zijn met iets, veel babbelen…………….. er zijn legio manieren. Mocht dat niet meer lukken dan gaan we aan de pijnstillers of met geestelijke pijn aan de antidepressiva. Echter  pijn is een signaal van je lichaam wat vertelt dat je pauze mag nemen, even pas op de plaats, daar mag en moet je naar luisteren, tenminste als je algemeen welzijn nastreeft. Maar hoe dan? Hoe leer je luisteren naar je lichaam en hoe vertaal je dan wat die pijn je te vertellen heeft?

Ik wil je hier een methode aan de hand doen waarbij je leert om te gaan met pijn. Zodat die pijn niet meer je hele leven beheerst maar je kan ontspannen zodat  er meer ruimte ontstaat om vrijer te leven.  Je krijgt weer energie en levenslust.

Pijn heeft een verhaal te vertellen. Door er naar te luisteren leer je dat verhaal kennen, krijg je meer inzicht in je Zelf. In wat je drijfveren zijn, wat jouw kwaliteiten zijn en jouw doel hier op aarde.

De plaats van de pijn of het getroffen orgaan of weefsel verteld je exact wat er aan de hand is. Wil je hier meer over weten zoek dan eens bij 5 biologische natuurwetten of Dr Hamer. Natuurlijk mag je ook een afspraak met me maken voor een inzicht gesprek of een aquera analyse.

Hieronder volgen een paar oefeningen.

Een video met oefening. hoe kan je op een andere manier omgaan met pijn.

Omgaan met lichamelijke pijn.

 Basisoefening

Ga op een rustige plek zitten of liggen, zorg ervoor dat je niet gestoord wordt , neem de tijd, en neem je voor dat je kalm en rustig blijft. Heb vertrouwen in het proces en in je lichaam. Het is oneindig intelligent, denk maar eens aan al die processen die plaatsvinden terwijl je dit leest. Spijsvertering, bloedsomloop, stofwisseling, ademhaling, het gaat allemaal vanzelf. Elke cel in jouw lichaam weet precies wat ie moet doen. Een cel in je ogen kijkt en een cel in je tong proeft.

Sluit dan je ogen en adem een aantal keren diep in en uit. Schud je schouders los, trek wat gekke bekken, schud met je benen en je armen en adem opnieuw een aantal keren rustig in en uit.

Voel dan hoe je lichaam langzaam een beetje ontspant.                                                                        

Breng je aandacht naar je voeten, hoe voelen ze, koud of warm,  voel je enkels voelen ze strak of los, je kuiten je scheenbenen kun je voelen hoe ze voelen? Of je ze nu wel of niet kunt voelen het is allebei oke. Het gaat er niet om wat je voelt maar om je aandacht te sturen. Ga verder naar boven langs je knieën, je bovenbenen, je billen, je heupen, wat voel je.  Neem voor elk lichaamsdeel ongeveer evenveel tijd en ga rustig verder of je nu wel of niet wat voelt. Voel je kriebels, jeuk, prikkelingen, zachtheid, vochtigheid, droogte……..

Hoe voelt je rug kun je voelen dat ie de grond of de stoel raakt, hoe voelt je buik, vol of leeg, je borst open of gesloten, hoe voelen je schouders, je bovenarmen, je elle bogen, onderarmen, polsen en handen. Kun je de temperatuur voelen, de langs strijkende lucht. Wees niet bezorgd als je wel of niet iets voelt, maar heb vertrouwen in het proces en in je lichaam. Ga met je aandacht terug langs je armen naar je schouders en ga verder naar boven naar je nek, de achterzijde van je hoofd, je gezicht en je kruin. Rustig en kalm beweeg je jouw aandacht over het gehele lichaam van beneden naar boven. Daarna kun je de beweging omdraaien en het lichaam van boven naar beneden voelen. Geef elk lichaamsdeel  ongeveer evenveel aandacht. Hoe het ook voelt, pijnlijk of open, strak of gespannen, zacht of hard, misschien voel je op sommige plekken niets, het is helemaal oke.

Merk dan hoe het hele lichaam voelt.

Als je dit een aantal keren hebt gedaan breng je de aandacht naar de adem en voel hoe die op een natuurlijke wijze je lichaam in en uitstroomt. Forceer niets maar laat de adem stromen. Jou zachte natuurlijke adem.  (het is fijn als je een volledige ademhaling hebt waarbij je de volle capaciteit van de longen gebruikt,  zie oefening volledige adem (onder dit artikel) , maar vertrouw het proces, de adem verdiept zich naarmate je meer oefent)

Oefening in een (yin) yogahouding.

Dan breng je de aandacht naar een plek in je lichaam waar je pijn voelt, een plek zogezegd die om aandacht vraagt. Merk wat er gebeurt met je adem, neem de tijd.  Als je merkt dat de adem verandert, korter wordt, hakkelig, stotend, hortend,  verander dan een klein beetje van houding, ontdek wat er gebeurt. Geef het de tijd en heb vertrouwen.

Richt je aandacht weer naar je adem en laat m rustig stromen, ga door met dit proces totdat je merkt dat je je aandacht bij het pijnljke lichaamsdeel kunt houden zonder dat de adem verandert. Het kan zijn dat je misschien van houding wil veranderen, doe dat dan. Doe dat rustig en kalm zodat je aandacht niet afgeleid wordt. Breng nu je aandacht naar een ander deel van je lichaam dat aandacht nodig heeft, waar je pijn voelt of spanning en blijf ook gelijktijdig rustig ademhalen.

Merk hoe je lichaam zich steeds verder ontspant en hoe de pijn verandert, voortdurend verandert.

Bij bv hoofdpijn, kiespijn, ed,

Doe de basisoefening en breng dan daarna de aandacht naar het pijnlijke lichaamsdeel bv je hoofd. Blijf rustig doorademen en voel wat er gebeurt. Let er op dat je lichaam ontspannen blijft, merk je dat er spanning ontstaat in het lichaam laat dan je aandacht weer stromen door je hele lichaam.

Je zult ontdekken dat pijn voortdurend in beweging is, steeds verandert van intensiteit en van plaats.

Misschien lukt het niet de eerste keer, wanhoop niet,  geef jezelf de tijd om dit te leren.

Volledige yoga adem

Combinatie van borst/ flank/ en buikademhaling

Neem de tijd om deze ademhaling te leren.

Het is het gemakkelijkst als je er in het begin bij gaat liggen.

Leg je handen op je buik, en adem naar je buik toe. Voel hoe je handen meebewegen met je ademritme. Als je inademt zet je buik zich uit en als je uitademt daalt de buik en je handen. Doe dat een aantal keren.

Leg dan je handen, met de vingertopjes tegen elkaar aan op je ribben, onder je borsten. Adem naar dat gebied. Probeer de vingertopjes van elkaar te ademen. Dit zal in het begin niet gemakkelijk gaan.

Leg dan je handen boven op je borst onder de sleutelbenen. Ook hier weer de vingertopjes tegen elkaar. Ook hier probeer je de vingertopjes uit elkaar te ademen.

Als je al deze 3 afzonderlijk hebt geoefend gaan we ze combineren.

Adem in je buik zet uit

je flanken zetten uit

je borst zet uit

adem uit  eerst je buik leeg daarna je flanken en daarna je borst

forceer niets, neem de tijd en heb vertrouwen.

Deel hieronder jouw ervaring.

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s