MOETEN

Je eigen beste vriendje zijn is niet moeilijk. Het is een kwestie van jezelf leren kennen en weten wat je drijfveren zijn. Waarom doe je wat je doet.

Taal is daarbij essentieel, welke woorden gebruik je en wanneer.

Moeten,  is een woord wat vaak onbewust gebruiken. Ik moet nog de container buiten zetten, ik moet de afwas doen, ik moet die vriendin bellen, ik moet dat …..inleveren/ afhebben, ik moet de kinderen van school halen of naar zwemles brengen.  Wat “MOET” jij?

Door het woord moeten te gebruiken leggen we onszelf onnodig veel druk op. Weet je hoe jij functioneert onder druk? Ik raak gespannen en opgefokt van druk, ga veel en snel praten, hoger ademen, mijn hartslag stijgt. Zodra ik dat merk, adem ik uit, schud ik mijn schouders en spreek ik uit dat ik me gespannen voel, het helpt me ontspannen te blijven en de situatie realistisch te bekijken.

Dit heb ik niet van de ene op de andere dag geleerd maar is een proces van bewust wording. Herinner je LEVEN doe je LEVENSLANG, en 24 uur per dag met JEZELF.

Vandaag wil ik je een paar tips geven om je te helpen bij het bewust worden van druk die je jezelf oplegt door dit woord MOETEN te gebruiken.

Het bewust worden van de momenten waarop je het woord “MOETEN” gebruikt, helpt je bij ONTSPANNEN LEVEN.

* Opmerkzaam worden op je taalgebruik.

 Merk op wanneer je het woord “moeten” gebruikt, en kijk of je het kan vervangen door wensen of willen. Als je jezelf in januari voor neemt om af te vallen, maak er dan van. Het zou fijn zijn aan het einde van de maand 3 kilo minder te wegen. Dat klinkt vriendelijker dan; ik moet aan het einde van de  maand 3 kilo zijn afgevallen.

* Ook Leuk

Als je iets “moet” doen waar je niet onderuit kan kijk dan of je kan zeggen;  OOK LEUK  of NOU EN.

Bijvoorbeeld als je opmerkzaam wilt zijn op je taalgebruik en je merkt aan het einde van de dag dat je het vergeten bent?  NOU EN!  Morgen is er  weer een dag.

Als je op je vrije dag, nou eens echt naar het bos of de zee wil en je voelt je ziek of het weer is slecht? Kan je eindelijk eens lekker lang in die oude fotoboeken bladeren of dat ene boek lezen. OOK LEUK!

* MOET IK DIT NU DOEN

Deze hoorde ik afgelopen week en het is de aanleiding voor dit blogje.

Onderzoek  deze woorden een voor een.

MOET; is dit echt nodig, of zou het ook kunnen, zou het mogelijk zijn,  zou het wenselijk zijn, zou ik het willen……

IK; ben ik degene die dit doen moet of zou iemand anders het ook kunnen doen?

DIT; is dit de enige manier of zijn er ook andere variaties mogelijk?

NU; is dit werkelijk het moment of kan het ook later?

DOEN; moet het werkelijk gebeuren  of kan het gelaten worden?

Laten we wat minder moeten en wat meer ZIJN.

Wil jij leren minder te moeten en meer te zijn, meer je eigen beste vriendje te worden? Kijk dan eens bij mijn aanbod. Ik leer je ontspannen te navigeren door de stormen van het leven.

Op koers

Overstag

Stemanalyse

Heb jij tips om minder te moeten of een verhaal hierover? Ik zou het leuk vinden als je dat hieronder deelt.

Yvonne

2 Comments

  1. Ik heb geen tips, maar ik vind de jouwe wel heel waardevol. Ik ga er eens beter op letten hoe vaak ik het woord ‘moeten’ gebruik. Al denk ik dat ik van mezelf niet zoveel ‘moet’ …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s