Angst versus vertrouwen

Angst versus vertrouwen.

De afgelopen 20 jaar heb ik onderzoek gedaan naar mezelf. Wie ben ik, wat beweegt mij. Waarom heb ik bepaalde beslissingen in mijn leven genomen, waar komt mijn gedrag vandaan, waar komen mijn klachten en ongemakken vandaan. Het heeft me vertrouwen opgeleverd, vertrouwen in mezelf en in de natuur. Of misschien beter vertrouwen in de stroom van het leven.

kantelpunt

Nu ik al die mensen om me heen zie die zo angstig zijn voor besmetting, voor het onzichtbare gevaar, prijs ik mezelf gelukkig. Ben ik dankbaar dat ik mezelf heb leren kennen en waarderen.  Dankbaar dat ik een onderzoekende en creatieve geest bezit. Dat ik ondanks de drukte en de chaos in mijn hoofd tijd heb genomen voor stilte en rust zodat ik weer heb leren voelen hoe de stroom van levensenergie door mij heen stroomt. Dat ik heb leren voelen wanneer het teveel wordt of wanneer iets niet meer bij me past. Ik heb onderzocht hoe mijn lichaam werkt in de praktijk. Wat is het verband tussen lichaam, geest en ziel. Kan ik ontdekken waarom iets gebeurt in mijn leven of in mijn lichaam. Mijn onderzoek is altijd op 3 gebieden.

Via het lichaam.

Ik onderzoek hoe het werkt in mijn lichaam. Neem regelmatig tijd om te VOELEN hoe mijn lichaam voelt. Waar voel ik spanning, waar voelt het stijf, waar voelt het ongemakkelijk, waar voelt het dof, voel ik prikkelingen, tintelingen, enz. Als ik klachten hebt of ziek bent dan onderzoek ik altijd wat er gebeurt is in de periode voordat de symptomen zich openbaarde.

Via de geest.

Onze geest wil denken, het wil niet stil zijn. Ik stel mezelf vragen om het denken te activeren in een bepaalde richting. Het denken houdt van oplossingen zoeken dus door vragen te stellen gaat dat aan de slag en komen onbewuste overtuigingen naar boven. Is luister naar welke woorden ik gebruik. En ik onderzoek een onderwerp van alle mogelijke kanten, ik praat erover, zoek op internet, lees boeken en soms een film. En ik zoek naar gelijke fenomenen in de natuur.

Op zielsniveau

Onderzoek ik mijn gedrag. Hoe reageer ik in bepaalde situaties, hoe heb ik beslissingen genomen, volg ik bepaalde routines, wanneer ben ik geneigd alles snel te doen, wanneer loop ik vast. Herken ik bepaalde patronen in mijn leven ?

Als er doorstroming is tussen lichaam, geest en ziel zit ik lekker in mijn vel, kan ik het leven aan, ben ik in flow, met alle emoties en gevoelens die daar bij horen. Ik ervaar dan synchroniciteit, oftewel ik heb het vertrouwen dat alles wat ik wezenlijk nodig heb op het juiste moment daar zal zijn.

De vragen die ik me stel zijn  niet moeilijk, de antwoorden vinden is een levenslang proces.

Maar het is absoluut de moeite waard. Jezelf leren kennen betekend vertrouwen krijgen in jezelf, weten waarom je doet wat je doet, weten hoe je lichaam werkt. En misschien nog wel verder, weten waarom je hier op aarde bent.

In deze tijd wordt ons gevoel van veiligheid aangeraakt, hoe zit het met jouw gevoel van zekerheid, veiligheid?

Hieronder een aantal vragen die jij aan jezelf kan stellen. Je kan rustig gaan zitten en VOELEN hoe je lichaam reageert. Je kan ook de vraag meenemen in je dagelijkse bezigheden en zo nu en dan eens opmerken of het je bezighoudt welke gedachten er bij je opkomen. Neem daarna altijd ruim de tijd om te denken, te voelen en te beleven hoe je het WEL zou willen.

 • Voel ik me veilig in mijn huis?
 • Voel ik me veilig waar ik nu ben?
 • Waar voel ik me veilig?
 • Op welke plekken voel ik me veilig? 
 • Wanneer voel ik me veilig?
 • Heb ik een veilige woon/leef plek?
 • Bij wie voel ik me veilig?
 • Welke woorden gebruik ik om angst te beschrijven?
 • Kan ik mijn angsten delen? Met wie?
 • Kan ik mijn angsten onder woorden brengen?
 • Wat geeft mij zekerheid?
 • Heb ik voldoende geld?
 • Hoe voelt mijn lichaam?
 • Voel ik me veilig in mijn lichaam?
 • Voel ik me thuis in dit lichaam?

of heel specifiek in deze tijd.

 • Heb ik angst voor besmetting?
 • Waarom heb ik angst voor besmetting?
 • Waar heb ik angst voor besmetting?
 • Wanneer heb ik angst voor besmetting?
 • Heb ik angst om ziek te worden?
 • Waarom heb ik angst om ziek te worden?
 • Heb ik angst dat een dierbare ziek wordt?
 • Geloof ik wat ik hoor en zie in de media? Voelt dat voor mij ook zo?
 • Klopt het wat me verteld wordt?
 • Hoe ga ik om met autoriteit?
 • Luister ik altijd gedwee naar de ander?
 • Houdt ik me aan regels?

Je kan 1 vraag nemen of een aantal met hetzelfde thema.  Als er een gevoel van veiligheid en vertrouwen is beschrijf dan voor jezelf hoe dat is, hoe voelt dat, waar voel je dat in je lichaam. Bedank jezelf daarvoor en de anderen die dat mogelijk hebben gemaakt.

Merk je dat er geen vertrouwen is maar angst, hoe voelt dat, wat gebeurt er in je lichaam, waar voel je spanning, stijfheid, dofheid, prikkelingen, enz. Stel dan de volgende vraag.

Wat heb ik nodig om uit de angst te gaan? 

Wat heb ik nodig om vertrouwen te krijgen?

Wat heb ik nodig om me veilig te voelen?

Geen oordeel over jezelf of  over je gedrag of gedachten die er waren. Geen oordeel over anderen of omstandigheden. Dit is wat er is, hier mag je mee omgaan.

 Liefde is de taal van het hart, daar waar alle tegenstellingen verdwijnen, oplossen in pure liefde van ZIJN.  

Hier lees je meer over mijn persoonlijke ervaringen van angst naar vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s