Yoga therapie

yvonne coppens

Meer dan 25 jaar onderzoek ik het verband tussen lichaam, geest en ziel.

Met mijn diepgaande kennis en ervaring kan ik jouw ondersteunen tijdens zware en moeilijke periodes van je leven.

Yoga therapie

Yoga is een eeuwenoud systeem wat de hele mens omvat. Je leert jezelf kennen in alle aspecten van je zijn. Tijdens een yogatherapie sessie kijken we samen wat jij nodig hebt op dit moment om een betere afstemming te maken met wie je in wezen bent.

Heb je gebrek aan energie, zit je niet lekker in je vel, ben je angstig of onzeker, ervaar je chronische pijn of spanning?

Dan is yoga therapie misschien iets voor jou. Yoga is een eeuwenoud systeem om de balans tussen lichaam, geest en ziel te herstellen en te behouden.  Het is zacht en functioneel maar kan confronterend zijn.

Yoga is een oeroude wetenschap die de totale mens aanpakt. Een van de betekenissen van yoga is verbinden, herenigen. Je maakt als het ware een verbinding tussen lichaam, geest en ziel——–fysiek, mentaal en causaal, door afstemming ontstaat er een gevoel van vrede, rust, vrijheid.

Er is een duidelijk waarneembaar verband tussen lichaam, gevoelens, emoties en gedachten. Hoe vaak raak je niet uit balans door ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen. Als je bewust wordt van je patronen, je gewoontes en je reacties op de buitenwereld, ontstaat inzicht in Jezelf. In wie je werkelijk bent; wat zijn je diepe overtuigingen, waar wordt je wezenlijk blij van en wat past echt bij je. Je wordt dan steeds meer JEZELF.

Vaak zijn een paar individuele sessies voldoende om de balans te herstellen en je handvatten aan te reiken voor je dagelijks leven.

De natuur maakt geen fouten, wij zijn natuur. Het lichaam is oneindig wijs.

Waarom yoga therapie?

Elk gevolg heeft n logische oorzaak. Dat noemen we in de yogafilosofie; de wet van karma. Dat wat we ervaren in ons lichaam en in ons leven is een logisch en consequent gevolg van wat er in het verleden is gebeurt en onze (onbewuste) reactie daarop.

Trauma, klein of groot, slaat zich op in het lichaam. Door verbinding te maken tussen lichaam en geest geef je het trauma als het ware ruimte. Er kan weer doorstroming plaatsvinden.

Bewust/ onbewust

Je hoeft niet na te denken hoe je  in kleur moet kijken, of hoe je  het voedsel wat je zojuist  gegeten hebt, moet verteren of   hoe je ademt of hoe je het hart laat kloppen, de meeste processen verlopen onbewust.  Vaak worden we ons pas bewust van het lichaam en al die processen als  we pijn of ongemak ervaren. Je  lichaam, je denken en je karakter passen zich aan, aan wat er gebeurt in de buitenwereld, simpelweg omdat je die buitenwereld niet kan aanpassen.

Het lichaam  is de uiterlijke vorm van onze ideeën, gedachten en overtuigingen. Als je niet lekker in je vel zit is het dus van het grootste belang je bewust te worden van je gewoonten,  gedachten en reactiepatronen.

Loop jij tegen bepaalde patronen aan, merk je dat je er alleen niet uitkomt, wordt het je soms even teveel. Dan is het fijn als iemand even een stukje met je meeloopt op je levenspad en je een andere invalshoek aanreikt.

Met mijn achtergrond, ervaring en kennis ben ik in staat om op diverse niveaus te kijken naar de situatie en je een ander perspectief aan te bieden wat bij jouw unieke situatie past.

Het bewust worden van hoe processen plaatsvinden in je lichaam  geeft meer (zelf)vertrouwen. Het ontdekken van waarom bepaalde dingen gebeuren in je leven geeft rust en ontspanning. Door de oorzaak te ontdekken laat je los wat is geweest en ontstaat er ruimte in je lichaam, je geest en je leven.

Wat doen we tijdens een yoga therapie sessie

We nemen ruim de tijd. Je begint met het vertellen van jouw verhaal, waar sta je op dit moment in je leven, waar wil je aan werken en wat is je doelstelling.  Vanuit mijn expertise kijk ik dan wat op dit moment het best past. Daarbij put ik uit meer dan 25 jaar ervaring met yoga en bewustwording. Elke sessie zal anders zijn maar volledig afgestemd op wat jij op dit moment nodig hebt.

Wat kun je verwachten;

 • Leren voelen in je lichaam
 • Grenzen voelen
 • Yogahoudingen
 • Adem oefeningen
 • Meditatie, mindfulness
 • Visualisatie
 • Inspirerende gesprekken en nieuwe inzichten
 • Aquera analyse, stemanalyse
 • Klankschalen
 • Creatieve oefeningen
 • Tips op het gebied van voeding en leefstijl

Na een paar sessies zal je zeker meer rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam ervaren.

Wanneer is yoga therapie zinvol

Lichamelijke klachten

 • Chronische pijnklachten
 • Spier en gewrichtsklachten
 • Rug/schouder/ nekklachten
 • Rsi klachten,

Stress gerelateerde klachten

 • Burn out
 • Hyperventilatie
 • Angststoornissen
 • Chronische vermoeidheid
 • Slaap problemen
 • Bij   SOLK en KANS klachten

Het mooiste cadeau aan een ander is goed voor jezelf zorgen.

Mijn doel is je handvatten aan te reiken waardoor je meer ontspanning en rust zult ervaren in je dagelijks leven. Je leert gemakkelijker de signalen van je lichaam te herkennen en er mee om te gaan. Je krijgt inzicht in belemmerde  patronen  en ontdekt meer en meer je eigen bijzondere weg.

Wat levert het op

 • Je leert specifieke houdingen om pijn te verlichten.
 • Je leert goede (adem)oefeningen om spanning weg te nemen.
 • Je ontdekt patronen die je niet meer behulpzaam zijn en leert deze loslaten.
 • Je ontwikkeld een goed lichaamsbewustzijn.
 • Je leert steeds beter je te concentreren.
 • Je krijgt oefeningen om te ontspannen.
 • Een nieuwe kijk op je leven.

Je kunt het verleden niet veranderen, wel de herinnering eraan.

Waar doen we dit

Gewoon bij jou thuis.

april 2022 tm oktober 2023

Groningen, Nederland. In een straal van 10 km kom ik naar je toe, woon je daarbuiten dan reken ik reiskosten.

December 2023 tm 1 maart 2024

Algarve Portugal en wel in Portimão. . In een straal van 10 km in de omgeving van Portimão kom ik naar je toe. Woon je verder weg dan reken ik reis kosten. Ben je op vakantie in Portugal dan kom ik naar je toe op je vakantie adres.

Yogatherapie kan prima online via skype of zoom. Zorg ervoor dat je een warme plek hebt waar je niet gestoord wordt. Afhankelijk van wat we gaan doen is het fijn als je een mat of kleed hebt waar je op kan liggen. Zorg voor kleding waarin je gemakkelijk kan bewegen.

Ik ben geschoold in Raja Yoga, Hatha Yoga, Yin Yoga, Meditatie, vipassana meditatie, chakra healing, Thai Yoga massage,  Biologische natuurwetten (GNM), Germaanse geneeskunde, Levensblauwdruk, familietijdlijn en stamboom, inspiratiecoach,  stemanalyse, klankschalen, energiewerk.

Wat is je investering

Mijn tarief is 60.– euro per uur. Ik kijk na de sessie hoeveel tijd we samen nodig gehad hebben.

Ja ik wil yoga therapie

.

 Wat ik als heel waardevol heb ervaren is de ruimte die Yvonne creëerde om mijzelf te kunnen zijn waarbij ze handreikingen en begeleiding gaf door middel van yoga. De combinatie van wie zij is als mens, waardoor ik me volkomen vertrouwd voelde en me kon overgeven, en haar deskundigheid en jaren ervaring zorgden ervoor dat haar begeleiding diep doorwerkte in mijn leven. Haar woorden, handreikingen en oefeningen komen nog steeds op het juiste moment weer boven, wanneer ik ze nodig heb.

Linda


Tijdens een periode waarin ik herstelde van ziekte kreeg ik privé yoga lessen van Yvonne, die ik van te voren al ontmoet had. Ze stemde de lessen zorgvuldig op mij af en ik voelde me iedere keer beter. Ik geniet iedere keer van het enthousiasme en de bevlogenheid van Yvonne.
Ellen


Voor mijn lage rugklachten bleek yin yoga in eerste instantie heilzaam te zijn maar gaandeweg voor veel meer. Via lichaamsbewustwording grenzen en mogelijkheden leren (her)kennen en het leren vertrouwen en durven koersen op lichaamssignalen heb ik als zeer verrijkend ervaren. Yvonne is daarbij betrokken geweest als een inspirerende, vakbekwame docente met een uitnodigende, aansluitende en persoonlijke benadering die met haar hartelijkheid een perfect klimaat weet te scheppen voor het overbrengen van de yin yoga principes!
Margiet Wijtsma, orthopedagoog en gz- psycholoog

De basis van waaruit ik werk en leef is de filosofie van raja yoga.

De wortels van de boom; yama.

Yama gaat over je verbinding met de wereld waarin je leeft. Hoe verhoudt jij je tot de maatschappij, je relaties, je familie, je werk, politiek. Wat gaat moeiteloos in je leven of waar ervaar je weerstand. Wat zie je als waarheid of vind je onecht, wat heb je nodig en wat laat je. Leren te kiezen, wat is werkelijk belangrijk voor jou, wat zijn je wezenlijke behoeften. Het verschil te leren tussen wat je denkt nodig te hebben en dat wat je werkelijk nodig hebt. Geweldloosheid, waarheidslievendheid, niet stelen, leven naar je allerhoogste doel, niet begeren.

De stam van de boom; nyama.

Nyama gaat over de verbinding met de binnenwereld. Dit is mijn keuze, hier sta ik volledig achter. Doe je wat je werkelijk wilt doen en ben je wie je werkelijk wilt zijn. Of ben je vaak afgeleid, door willekeurige gedachten en gevoelens. Leren keuzes te maken die je dienen en die je helpen je eigen leven te leiden. Te vertrouwen op je eigen kunde en kennen. Wees toegewijd aan jezelf, en laat je niet leiden gewoontes en begeerte. Vertrouwen op je eigen kracht, je bent oke. Onderzoek naar je wezenlijke zelf, wie ben je werkelijk , wat wil je diep van binnen. Zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie, overgave.

De takken van de boom; asana

Dit is wat we hier in het westen yoga noemen, de houdingen die je inneemt op de yogamat. Al die verschillende poses. Het zijn de takken van de boom, ze geven vorm aan de boom. Op een dieper niveau gaat het over de verbinding met je lichaam. Geef je het lichaam wat het nodig heeft. Goede voeding, niet teveel niet te weinig. Zorg je voor voldoende en juiste beweging. Hoe is je lichaamsbewustzijn, voel je fysieke sensaties? Neem je voldoende rust, slaap je goed. Je lichaam leren kennen tot in de diepste cel.

De bladeren van de boom; pranayama

De bladeren zetten zonlicht om in voeding en energie voor de boom. Zo is de adem is de brug tussen lichaam en geest. Verander je adem en je verandert je leven is een bekend gezegde. Bewust worden van je adem patronen. Adem je hoog, of juist heel diep, wanneer stop je met ademen, wanneer hou je de adem in. Dat zijn momenten waarop er even geen doorstroming is, je zet onbewust iets vast. Goede adem gewoonten zorgen ervoor dat je een goede energiedoorstroming hebt en je dus energiek voelt. Energie management, je energie goed verdelen over de dag, de week, het jaar. En wat doe je als je teveel hebt aan energie of te weinig. Adem en energie werk.

De schors; pratyahara.

De schors beschermt de boom tegen invloeden van buitenaf. In de raja yoga is het de kunst van het loslaten. Niet iets doen maar juist laten. Wat je niet nodig hebt laten, wat je energie kost………laat het. De aandacht richten op wat je WEL wil. Wat is werkelijk belangrijk voor jou.

Nee zeggen tegen dat wat niet meer bij je past, is een ja zeggen tegen jezelf.

De sapstroom; concentratie.

Er is verbinding. Het leven gaat stromen. Meer en meer leer je jezelf kennen en je aandacht wordt steeds gerichter. Je concentratie vermogen neemt toe, er is minder afleiding. Het werkt ook andersom, als je jezelf liefdevol edoch meedogenloos traint in concentratie leer je jezelf beter kennen. Stem je af op de binnenwereld en ontstaat er ook meer verbinding.

De bloemen ; meditatie

Meditatie is er in vele vormen. Welke vorm past bij jou? Het is een stroom van aandacht naar 1 punt. Je raakt steeds minder afgeleid. In je leven laat je steeds meer ballast los en de keuzes die je maakt zijn meer en meer jouw keuzes. Je wordt steeds minder afhankelijk van wat de ander er van vindt. Je ontwikkeld een eigen systeem van normen en waarden. Je leert meer en meer te vertrouwen op jezelf.

Vruchten; contemplatie

Contemplatie; Volledig een zijn, er is geen verschil tussen denken en handelen. Je aandacht en handelen zijn zuiver. Je leidt jouw leven, je weet wie je bent, waar je voor staat, wat je drijfveren zijn, en wat je voedt. Ontspannen en aandachtig. Je leeft in flow, moeiteloos. Je hebt vertrouwen, in jezelf in het leven. En dat straal je uit naar anderen. De vruchten van zelfkennis deel je als vanzelf met anderen, ze bevatten zaden voor nieuw leven, inspiratie voor de ander, een nieuwe cyclus voor jezelf.

Leef vanuit je hart, met wijsheid

Yoga Therapie