yoga

Bij Onthaastingsschip ’t Appeltje kun yoga ‘beleven’ op verschillende manieren. Yoga betekent verbinden. De verbinding maken met Jezelf, je ware natuur, je wezenlijke aard. Wie ben jij en wat beweegt je.

Er worden diverse workshops en lessen aangeboden. Zowel individueel als in groepsverband.

Yoga therapie

Yoga, de gebruiksaanwijzing voor je Leven

Yoga opleiding

Yoga, de gebruiksaanwijzing voor je Leven

Raja Yoga

Het pad van Raja Yoga is een diepgaand innerlijk proces. Je leert te vertrouwen op eigen waarneming en ontdekt hoe je de signalen van het lichaam kan duiden.
Je ontdekt verbanden tussen gedachten, gewoontes en patronen en de uitwerking daarvan in je lichaam en in leven.

De acht stappen van Pantanjali

Yama– Herkennen van je gewoontes en automatismen en deze onder de loep nemen; hoe ga je om met geweld, met leugen en bedrog (waarachtigheid) , je onthouden van diefstal (eerlijkheid), zelfcontrole en begeerte. De eerste stap van het 8voudige Yogapad geeft inzicht in jezelf , maakt je bewust van hoe jij hiermee omgaat in het dagelijks leven.

Niyama– morele idealen of voorschriften, gezonde leefgewoonten die als vanzelf voortvloeien uit de yamas. Een streven naar zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie, overgave.

Asana – fysieke houdingen, deze maken het lichaam soepel en hebben een therapeutisch effect.

Pranayama– oefeningen om je energie te leren beheersen, hiermee kunnen we pas beginnen als de voorgaande stappen voldoende aandacht hebben gekregen.

Pratyahara– onthechten, doordat je steeds gevoeliger wordt is het nodig te leren ‘loslaten’

Dharana– concentratie, je aandacht richten op 1 enkel onderwerp of object.

Dhyana– meditatie, wanneer er geen onderbrekingen meer optreden in je concentratie.

Samadhi– contemplatie, er is geen enkele afleiding meer, hierdoor verkrijg je ware kennis.

Hatha yoga

Hatha yoga is in  feite een onderdeel van Raja yoga.
Het accent ligt vooral op fysieke oefeningen (asana), ademhaling en ontspanning. Door deze yogatechnieken te beoefenen word je bewuster van de werking van lichaam en geest.
De fysieke oefeningen kunnen zorgen voor een toename van soepelheid, kracht en evenwicht. De mentale oefeningen kunnen zorgen voor een toenemend concentratievermogen.

Yin yoga

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ”ruimste” zin van het woord. De houdingen worden  op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit wederom stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.

privacybeleid

algemene voorwaarden